Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com gremi constructors
revista gremi constructors

promoció per agremiats

NOMENAMENT CONTRACTISTAMitjans de comunicació
 

ENTREVISTA A UN ALCALDE
SERGI MINGOTE

“Quant parlem de la caiguda econòmica de la construcció, no oblidem que és també un problema social per treballadors i empreses”
Molts encara el deuen ubicar com aquell alpinista que va dur el nom de Parets al cim de l’Everest i de les muntanyes més altes de cada continent. Però ja fa anys que Sergi Mingote es dedica a la política. Ja implicat en la cosa pública des del seu passat com a dirigent sindicalista, l’any 2003 va entrar com a regidor pel PSC a l’ajuntament de Parets. Des d’aleshores ha passat pràcticament per totes les regidories fins que aquesta mateixa legislatura va ser elegit alcalde en minoria simple, arribant a un acord de govern posterior amb el PP.

Alguns van veure aquest pacte com antinatural...
Des del primer moment vaig dir que el que volia era un acord estable per tenir un govern estabilitzat. I que estava obert a totes les propostes sempre i quant la prioritat fos treballar pel poble. Alguns grups tenien més en ment les sigles i el partit que no pas els ciutadans, i en aquest sentit és on vam trobar un compromís més ferm. Crec que més encara en temps de crisis, els dirigents haurien d’avantposar els interessos comuns que no pas els partidistes. I això potser és més difícil a nivell d’altres administracions, però no tant en l’àmbit local.

Ha passat per quasi totes les regidories. Deu haver tocat, doncs, les carteres d’Urbanisme o Obres i Projectes...
Sí, he estat coordinador a l’àrea de territori, que ho engloba tot, i per tant conec bé la difícil realitat que viu el sector. En xifres, l’any 2007, fa tot just 5 anys, vam concedir 37 llicències d’obra major. L’any passat en vam concedir només 4, quasi un 90% menys. I aquest 2012 que ja s’acaba, n’hem donat dues. La qual cosa també ha afectat molt els ingressos municipals: de 1,4 milions d’euros el 2007 als poc més de 300.000 que portem fins a octubre de 2012. Un 75% de caiguda. I l’any passat va ser del 77%. I això tot i que a Parets tenim un fet diferencial respecte altres municipis, i és que no havíem basat l’acció de govern en la recaptació per construcció. Per sort tenim un teixit industrial fort i això, entre d’altres coses, ens ha permès precisament que no s’haguessin de paralitzar els projectes d’obra ja previstos. Amb tot, no hem deixat de fer plans d’optimització de recursos, és clar. Tot i que no és determinant pel nostre pressupost, no deixa de ser un milió d’euros menys en ingressos.

Creu que a part de mesures de contenció, cal continuar fent inversió pública..
Totalment, perquè si no la roda deixa de girar i es para. Entenc que per altres municipis aquesta situació els té amb les mans lligades, però si les administracions que poden anar fent coses també es centren només en retallar, aleshores es pararia tota la maquinària. I això ho hem volgut evitar.

Com?
Doncs sense deixar d’invertir ni en serveis ni en aquest cas, en obra pública. Vam fer un Pla d’Actuació Municipal, que no el teníem, i l’estem implementant. Durant els anys de crisi hem construït diversos equipaments, hem tirat endavant el pla de millora del Barri Antic, que serà zona de prioritat inversa pels vianants... Potser l’obra més destacada és la de la residència per a la gent gran, que ha estat de promoció totalment municipal. Però també hi ha els habitatges de protecció oficial de Can Fradera, també les 27 de Cal Jardiner, l’inici de les obres del que serà el Parc Fluvial, reformes a diverses escoles, al CAP, les pistes de petanca i atletisme, el rocòdrom de la zona esportiva… I actualment estem fent la remodelació del Raval dins el pla del Barri Antic, que volem que no s’aturi i continuarà amb el que resta del carrer Major. En la mesura que podem, intentem anar donant feina. I pensem seguir-ho fent durant tota la legislatura, sobretot pel que fa a millora de la via pública.

En canvi, sembla que el Govern Central de Madrid no està gaire pel municipalisme, fins i tot advertint que retallarà competències...
Sí, i crec que és un despropòsit i una salvatjada. Perquè és des dels ajuntaments que millor es pot fer front als problemes concrets que genera la crisi. Fa uns anys em reunia un o dos cops per setmanes amb veïns i empresaris que em venien a explicar els seus problemes concrets. Ara ho estic fent cada dia. Potser si algun dels ministres de Madrid anessin als pobles i trepitgessin els seus carrers per escoltar els problemes reals, canviarien de parer. Hi ha una desconnexió que crec que als municipis no és tant gran.

I què es pot fer per millorar això?
Doncs no deixar de treballar. Perquè els ajuntaments estem assumint una sèrie de responsabilitats que no ens tocarien, i sort n’hi ha. A Parets, el Servei Local d’Ocupació ja ha inserit a més de 400 persones. I ho hem fet així, amb proximitat, anant empresa per empresa a veure què necessitaven, arribant a convenis amb elles, i formant específicament al personal per que hi puguin treballar.

És aquest el camí per anar-nos-en sortint?
El de la formació per descomptat. Perquè parlem de xifres econòmiques, però no oblidem que el problema és també social. De moltes persones que s’han quedat a l’atur i de molta petita i mitjana empresa amb problemes d’impagaments que han fet fallida. Al sector constructiu segur que hi ha molts treballadors joves que van deixar els estudis per treballar quant hi havia feina, i molts altres de no tan joves que no han fet res més a la seva vida laboral que estar a l’obra. És bàsic donar formació a tota aquesta gent, perquè sense formació no hi ha futur. En aquest sentit he coincidit més d’un cop amb el president del gremi, i crec que s’està fent una bona tasca.

gremi constructors
Can Muntanyola P.I. Palou Nord C/ Cami del Mig,22, 08401 Granollers tel. 938700220 m˛bil 677481580
· legal · Disseny web