Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com gremi constructors
revista gremi constructors

promoció per agremiats

NOMENAMENT CONTRACTISTANoticies
 

MartÝ Pujol
Alcalde de Llinars del VallŔs

 “Podem fer obra pública perquè hem agafat la crisi a peu canviat”.

Continuant amb la sèrie d’entrevistes a alcaldes de la comarca, en aquesta ocasió hem conversat amb Martí Pujol, batlle de Llinars per ERC. Un cas dels pocs que, en plena època d’això anomenat ‘desafecció política’, ha aconseguit la seva tercera victòria electoral ampliant la majoria absoluta que ja tenia amb un regidor més, vuit en total. “Suposo que això és reflex que la gent considera que s’ha fet una bona feina”, destaca satisfet. De la mateixa manera que es mostra satisfet al poder afirmar que en plena crisi, el seu és un dels ben pocs municipis que tenen un complet pla de reformes a dur a terme.

Per fer obra pública, les coses deuen estar tant difícils com en altres llocs, amb la situació actual…

“Doncs no. Per sort no. Intentem ser anticíclics per agafar els períodes de crisis amb el peu canviat. I des de fa una legislatura i mitja tenim guardat un projecte molt important: el del nou auditori que ha de substituir l’actual, que és l’antiga sala de cinema. Tenim el projecte redactat des de fa quatre anys amb un pressupost de 5,7 milions d’euros. I si no passa res, començarem les obres a finals d’any”

I com s’aconsegueix això d’aconseguir anar a peu canviat de la crisi?

“Doncs perquè no vam gastar en el seu moment les subvencions ordinàries que vam rebre, tant del Pla d’Obres i Serveis de la Generalitat com de la Diputació. Era un pla quinquennal, i enlloc de gastar-ho en els quatre anys de l’anterior legislatura, vam apostar per reservar-ho per a la següent. I així ja tenim un 30% de la inversió coberta per començar. Després sí que haurem de fer una inversió més folgada en el temps, per donar més marge i anar sense preses. I així d’aquí a un parell o tres d’anys, potser la crisi encara continua però el panorama ja serà una mica diferent, espero”.

El projecte del nou Auditori l’ha fet un arquitecte de tant renom internacional com Álvaro Siza. Com l’han convençut perquè vingués a treballar a Llinars?

“Perquè li va agradar molt el projecte. Ell sap que som un ajuntament petit i que tenim limitacions que no tenen les grans ciutats, però crec que és una persona que es sap adaptar molt bé a allà on treballa. I és un honor que es presentés al concurs per adjudicar el projecte, perquè és un dels arquitectes més grans i ha rebut mols premis. I el projecte que ha presentat és molt ben adequat al que buscàvem, no només pel que fa a l’Auditori sinó per a tota la zona al voltant que reformarem”.

Què més hi haurà, a part de l’Auditori?

“El projecte complet inclou fer un centre cultural i una escola de música a una casa antiga anomenada Can Marquès, ja tenim tot el projecte executiu fet. Tot i que en aquest cas potser sí que aquesta part l’haurem de deixar per més endavant, perquè són uns 3 milions d’euros més de pressupost. I a més, a suggerència del propi Siza, com al mateix entorn hi ha una finca pública, va pensar que podríem fer tota una unitat arquitectònica i fer-hi 50 pisos de protecció oficial. I ara estem mirant de trobar un promotor que s’en faci càrrec. En principi, no tindríem problema en començar també aquesta part del projecte”.

I durant els vuit anys que porta al càrrec, què destaca més de les actuacions urbanístiques que s’han fet?

“Crec que allò principal és tenir un model de municipi. I en aquest sentit hi ha tres pilars que considero que han canviat molt Llinars: la carretera, que l’hem volgut fer més amable i urbana, millor integrada; la piscina municipal, que també va suposar una inversió important, de més de 6 milions d’euros; i tota l’àrea central, que l’hem volgut convertir en una àgora a l’antiga, en un punt de trobada on abans hi havia una botifarra entre la via del tren i la carretera. I va ser possible perquè un alcalde anterior també d’ERC, en Joan Masuet, pensant en aquest mateix model, va tenir la visió de reservar uns terrenys al costat de la carretera per a guanyar-los per al poble”. 

Però en quant a privats, suposo que Llinars no és una excepció davant la davallada d’ingressos per impostos de la construcció…

“No, és clar. Els ingressos immobiliaris han baixat molt. Estem parlant de que en l’any que més vam ingressar, vam superar el milió d’euros. Mentre que aquest any encara gràcies si superem els 250.000. Però la parada és tant gran que entenc que ja estem arribant al final. No dic que torni la demanda d’abans, però crec que en 2 ó 3 anys es pot revifar en algunes zones, perquè hem passat a que a la zona de Barcelona, s’està construint una casa per cada 50.000 habitants. Més ja quasi no es pot parar”.

I quines solucions proposa perquè el sector constructiu pugui refer-se de la complicada situació actual?

“Doncs fent habitatge de protecció oficial i fomentant el lloguer. Contribuint a abaratir els costos de construcció, que s’havien enfilat massa pel preu del sòl, i  també els preus de mercat per estimular la demanda de nou. Una possible proposta podria ser fer cases contenidor. Però no posar directament contenidors com insinuen alguns, ja que això degrada la ciutat i no genera feina. Sinó fer pisos amb allò mínim imprescindible. Sense moblar ni equipar ni res. Només el continent. Això permetria abaratir molt els costos. I permetria que la gent tornés a adquirir més pisos i es refés el mercat, que és bàsic. Si no es construeix perquè la gent no compra pisos, cal pensar en cóm fer-ho perquè en tornin a comprar, i aquí les administracions hi hem de contribuir com sigui. Facilitant les condicions de sòl necessàries i promovent la construcció de pisos dirigits directament a lloguer per tot aquell sector de la demanda de compra que ja no es tornarà a recuperar. No podem deixar que un sector tant important com és el de la construcció s’enfonsi”. ı

gremi constructors
Can Muntanyola P.I. Palou Nord C/ Cami del Mig,22, 08401 Granollers tel. 938700220 m˛bil 677481580
· legal · Disseny web