Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com gremi constructors
revista gremi constructors

promoció per agremiats

NOMENAMENT CONTRACTISTANoticies
 

FORMACIÓ

El Gremi estableix nous acords per recuperar la figura de l’aprenent i facilitar una titulació als nous paletes.

Des de sempre, i ara amb molta més intensitat, el Gremi ha apostat per la formació com un dels pilars per dignificar el nostre ofici, millorar el treball dels nostres agremiats i continuar sent un símbol de qualitat. Actualment, la complicada situació del sector i les noves normatives i reglaments fan encara més evident i necessària la importància de dedicar molts més esforços a oferir solucions per millorar i certificar la formació professional dels paletes i constructors. Els buits formatius, mancances i impediments que la mateixa administració posa per aconseguir amb un únic pla formatiu totes les acreditacions formatives necessàries han obligat el Gremi a buscar solucions i acords.

La figura de l’aprenent, un reclam permanent del sector

Des de ja fa anys la figura de l’aprenent ha estat una reivindicació dels qui fa molts anys que treballen en el sector, ja que han vist com gràcies a l’època de bonança en primer lloc, i ara per la mateixa recessió, la gent que entra al sector no vol aprendre, ja que l’única cosa que vol fer és treballar directament i integrar-se en l’equip principal sense passar aquell període d’aprenentatge que tan necessari per al sector i gràcies al qual han sorgit molt bons professionals. Amb aquesta intenció, el Gremi es va reunir el mes de gener passat amb els màxims responsables de la Formació Professional del Departament d’Ensenyament de la Generalitat per parlar de temes com la necessitat d’instituts on s’ensenyessin els cicles de formació professional de paleta, la integració en aquests cursos d’una formació en prevenció homologada i de l’acreditació de competències en el sector per afavorir l’experiència obtinguda validant-la formalment.

Institut Miquel Biada de Mataró: formació reglada en construcció

Fruit d’aquestes converses, cercant alternatives de formació més completes que una suma de cursos de formació contínua aïllats, i buscant fórmules perquè els qui aprenguin l’ofici puguin sortir amb totes les acreditacions necessàries, es va contactar amb l’Institut Miquel Biada de Mataró, un dels pocs centres de Catalunya que ofereix cicles formatius d’edificació i obra civil de grau mitjà i de grau superior. Això permet que els alumnes surtin amb una formació totalment reglada en l’àmbit de la construcció, un fet diferencial importantíssim davant la major competència per aconseguir llocs de treball en el sector. A més, aquesta escola té molt present la importància de la figura de l’aprenent, tan reclamada per la majoria de paletes i agremiats, i una gran sensibilitat per temes de sostenibilitat (treballen amb morters reciclables, per exemple). El director, Ramon Grau, s’ha abocat completament a establir qualsevol possible col·laboració i fins i tot a revisar la possibilitat d’aconseguir l’acreditació de competències reconeguda per Ensenyament,  fins ara desconeguda en el sector.

Precisament, aquesta gran acollida i sintonia amb el mateix Grau i els responsables de l’escola ha permès arribar a una sèrie d’acords molt positius per a les dues parts:

Formació en Seguretat i Prevenció de Riscos Laborals

Enguany, el Gremi ha reforçat encara més tots els temes de formació en seguretat i prevenció de riscos laborals en la construcció. Amb aquesta experiència i amb el conveni amb l’Institut Miquel Biada, es vol aconseguir que els alumnes surtin de l’escola amb tota la formació reglada i obligatòria en riscos imprescindible per poder treballar amb un contracte laboral. L’oferta de formació extra ha estat molt ben rebuda per l’escola, conscient que els continguts en seguretat del seu programa, més enllà de ser genèrics, no substituïen la formació obligatòria exigida per treballar.

Precisament per això el Gremi, juntament amb l’Institut Miquel Biada, està revisant la situació actual de mancances absolutes en la posada al dia del Departament d’Ensenyament de la Generalitat pel que fa als temaris de formació en matèries com la prevenció i els riscos. El problema no és que no fessin aquesta formació: el fet és que la formació que es fa en prevenció no està reconeguda per la Fundación Laboral de la Construcción, la qual cosa obliga l’alumne que acaba els cicles formatius a haver-se de formar amb més cursos per poder ser contractat. Amb aquest acord entre ambdues parts (el Gremi i l’escola), es volen evitar les mancances d’origen burocràtic que dificulten tirar endavant aquest tipus d’iniciatives.

Conveni de pràctiques

El següent acord en què s’està treballant permetrà que els alumnes estableixin convenis de pràctiques amb agremiats. Encara falta conèixer alguns detalls d’aquests convenis, però amb la suma de la formació en riscos i les pràctiques en empreses del sector, es vol aconseguir que els alumnes puguin sortir del centre amb la nova Targeta Professional de la Construcció. Aquest acord permetrà que els agremiats, que des de fa temps reclamen l’oblidada figura de l’aprenent, puguin tenir l’ajuda de futurs paletes amb una formació reglada, alhora que contribuirà a dignificar una feina que fins fa poc no tenia titulació i que finalment s’ha reconegut en els nous Cicles de Formació Professional. L’Institut Miquel Biada ja dóna a conèixer en els seus fullets promocionals el conveni amb el Gremi del Vallès Oriental que, com és obvi i per un tema de proximitat, també signarà amb el Gremi de Mataró.

Grau, el director del centre, es mostra satisfet de la relació establerta i confia que tot això serveixi per aconseguir un futur millor per als seus alumnes i per a la professió en general.

gremi constructors
Can Muntanyola P.I. Palou Nord C/ Cami del Mig,22, 08401 Granollers tel. 938700220 m˛bil 677481580
· legal · Disseny web