Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com gremi constructors
revista gremi constructors

promoció per agremiats

NOMENAMENT CONTRACTISTANotícies
 

L’AMIANT, UN MATERIAL DE RISC

El Gremi de Constructors i Servei d'Obres va realitzar el 7 de juny de 2016 una sessió informativa sobre els riscos i la praxis a seguir amb l’amiant


El darrer dimarts 7 de juny de 2016, el Gremi de Constructors i Servei d'Obres va realitzar, en col·laboració amb l’empresa Verdmon Gestió Ambiental S.L., una sessió informativa sobre l'amiant. L'activitat es va portar a terme després de comprovar una demanda creixent de bon part dels agremiats pel que a la matèria, particularment sobre com procedir en la seva manipulació i gestió. La sessió va ser dirigida per Adrià Edo, tècnic superior en Protecció i Riscol Laborals, que va detallar tots procediments a seguir pel que fa a la matèria, i que també va posar en context la composició i perills evidents del fibrociment, popularment conegut com a "uralita".

Com s’ha de tractar l'amiant? Com informar al client? Quin perill tenim si ens exposem a l'amiant? Com identificar els materials que el contenen? Què s'ha de fer davant la presència de materials amb amiant? Quines són les conseqüències d’una mala praxi? Aquestes, i moltes altres, van ser les preguntes que Edo va respondre. "La gent, en aquest país, sempre ha conviscut amb la uralita, i ho ha trobat normal, fins i tot", explica el tècnic. Aquest fet ha provocat que, al llarg de molts anys, s'hagi treballat sense cap mena de protecció, "fins i tot, de vegades es diu que no n'hi ha per tant", subratlla Edo, sorprès. "Per això ens agrada fer sessions de divulgació, perquè cal que la gent conegui com n'és de dolent, l'amiant".

"L'amiant és un producte fortament cancerigen, l'únic material sobre el qual l'autoritat espanyola té una legislació pròpia", detalla Edo. "A Espanya, el 50% dels càncers ocupacionals ho són per causa directa de l'amiant". La dada és esfereïdora. "Al món, hi ha uns 125 milions de persones exposades a l'amiant. I d'aquestes, 125.000 moren cada any segons les dades de les quals disposa l'OMS", afirma. La gent, però, encara ara no fa gaire cas a la malaltia. Per què? "Per què és pulmonar i té un període de latència molt llarg, de 25 a 40 anys. Això fa que no li donem la importància que cal donar-li".

"Amb la sessió que van fer volíem crear conscienciació. Els autònoms necessiten algú que els expliqui què s'ha de fer en aquests casos, tal com va procurar el Gremi". Per això, explica Edo que, davant de la presència de materials amb amiant, cal seguir unes metodologies que procurin la no dispersió de fibres durant el desmuntatge. "Sobretot, no trencar l'amiant, ni figurar-lo, ni rascar-lo al terra. No es poden fer procediments agressius". Les fibres de l'amiant són microscòpiques, invisibles a l'ull, i per això cal extremar precaucions i evitar males praxis. "Segons els metges, no és probable que una sola fibra produeixi un càncer, però si possible". I Adrià Edo considera que aquest darrer factor és clau per entendre la magnitud d'un tema que, si no s'arregla de soca-re, pot acabar sent molt preocupant.

gremi constructors
Can Muntanyola P.I. Palou Nord C/ Cami del Mig,22, 08401 Granollers tel. 938700220 mòbil 677481580
· legal · Disseny web