Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com gremi constructors
revista gremi constructors

promoció per agremiats

NOMENAMENT CONTRACTISTAMitjans de comunicació
 

Toni CUMELLA
Ceramista de Granollers

«De la crisi no sabem què en sortirà, però estic convençut que serà una cosa nova»

Toni Cumella (Granollers, 1951) és un dels ceramistes més reconeguts arreu del món. La seva trajectòria, avalada per un currículum ple d’èxits i per un munt de reconeixements, inclou obres com el Mercat de Santa Caterina o el Pavelló d’Espanya al Japó. Amb un segell inconfusible, Cumella demostra que l’art i la indústria poden tenir una relació estreta i molt fructífera. Actualment, es troba realitzant el centre Botín a Santander, amb el prestigiós Renzo Piano –autor de l’edifici del New York Times, del Museu d’Art de Chicago i de la transformació de la caiguda del mur a Berlín, entre d’altres– i, també, treballa, conjuntament amb el seu equip, la nova entrada del Victorian Albert Museum a Londres. 

Cumella és un artesà de la ceràmica que treballa amb grans arquitectes i ens grans construccions. “La meva feina és molt especial, ja que treballo per encàrrec. Cada projecte és diferent i té uns condicionants, per això no tinc una producció seriada i cada projecte és únic”. Això fa que la relació amb tots els agents implicats en una obra també sigui ben especial. “La vida del nostre taller es fonamenta en el desenvolupament de projectes amb els arquitectes, des de l’inici del mateix projecte. Moltes vegades, dos anys abans que l’obra vagi a concurs”. Tots els projectes tenen un camí amb uns procediments a seguir. Primer, el projecte bàsic. Després, un procés executiu que va a concurs. I, a partir d’això, una tercera fase que és la direcció d’obra. “Personalment, a mi el que més m’agrada és entrar en el projecte bàsic. M’hi sento molt còmode”.

És quan comença l’obra que entra en joc la tasca del constructor, l’agent que fa possible que el projecte es materialitzi. “A l’inici del procés, treballo amb l’arquitecte, però al final és el constructor qui em contracta”. En aquets sentit, Cumella està molt acostumat a treballar en equip. “Una obra no deixa de ser un equip entre arquitecte, constructor i tots els industrials que hi participen. Sense aquestes tres parts, és impossible que l’obra vagi a bon port”. A més, la situació actual afegeix encara més dificultat a la realització d’una obra.

La importància de treballar en equip

“En aquests moments de crisi, penso que s’ha trencat una mica aquest concepte d’equip. La idea és fer realitat un projecte que serveixi per guanyar-nos la vida a tots”. I el problema té, segons Cumella, noms i cognoms. “Actualment hi ha una mala llei de contractacions que permet les ‘baixes temeràries’, cosa que només porta conflictes i dificultats a les obres. Penso que hauríem de recomençar de zero i, també, que les empreses constructores haurien de mirar de refer la manera com es contracta una obra”. Segons Cumella, si no es fa entre tots aquest canvi, s’haurà de fer per força. “Hi haurà molta gent que haurà de plegar i això no pot ser. Mantenir els preus baixos és pa per ara i gana per demà”.

“Hem de fer, entre tots, una bona reflexió. Propietat, industrials, constructors, arquitectes, administracions. Si abans deia que érem un equip, ara això pren molta força, perquè és molt necessari que reflexionem, tots plegats, sobre la forma de treballar. El món de la construcció necessita un replantejament”. La certesa, ara mateix, és que són temps de crisi profunda. “I de la crisi no sabem què en sortirà, però estic convençut que serà una cosa nova. Ja no tornarem allà on érem”. Nous temps, nous reptes i nous horitzons. El futur, segons conclou un ceramista internacional com Cumella, és incert i ple de canvis. Però val la pena sumar esforços, compartir espais i fer les coses bé. “Ens ha tocat viure un moment lleig, però alhora interessantíssim. I és moment de començar una nova era”.

gremi constructors
Can Muntanyola P.I. Palou Nord C/ Cami del Mig,22, 08401 Granollers tel. 938700220 m˛bil 677481580
· legal · Disseny web